Wednesday, January 14, 2009

წინანდალი

მზადდება ძირითადად რქაწითელისაგან, რომელსაც 5-15% რაოდენობით უმატებენ კახეთის რაიონებში მწვანედ დამზადებულ ღვინომასალებს.

ამ მარკის ღვინომასალებს ამზადებენ თელავის, ახმეტისა და ყვარლის რაიონებში.

მტევნებს დამპალსა და დაზიანებულ მარცვლებს გამოაცლიან, ყურძენს გაატარებენ საჭყლეტ-კლერტსაცლელში და გამოწნეხენ კალათიან წნეხებში. თვითნადენსა და პირველი წნეხის ტკბილს ერთად აგროვებენ, დაადუღებენ და აქედან მიღებულ ღვინომასალას იყენებენ სამარკო ღვინისათვის. მოდუღარი ტკბილის ტემპერატურა უნდა იყოს 20-25 გრადუსი. ღვინის მოხსნა ხდება შაქრის მთლანად დადუღების და დაწმენდის შემდეგ, რასაც ჩვეულებრივ იმავე წლის ნოემბერ-დეკემბერში აწარმოებენ. ლექიდან მოხსნის და ეგალიზაციის შემდეგ ღვინო გადააქვთ სარდაფში დასავარგებლად. ტკბილის დუღილი ხდება კასრებში.

მზა ღვინო შეიცავს ალკოჰოლს 10.5-12.5 %-მდე და ტიტრულ მჟავებს 6.0-6.5 %-მდე. დავარგების დრო 3 წელია. ღვინოს აქვს ღია ჩალისფერი, ხილის ბუკეტი. რბილია და ჰარმონიული.
ეთუნა კვინიკაძე. 52-ე საჯარო სკოლა, მე-11 კლასი

No comments:

Post a Comment